Opleiding

Opleiding tot Pikler®pedagoog

‘Het is essentieel dat het kind zoveel mogelijk de dingen zelf ontdekt’
Emmi Pikler

Ontstaan
Als antwoord op de groeiende vraag van zowel ouders als professionals naar meer verdiepende scholing in Pikler’s werk, is de opleiding tot Pikler®pedagoog ontwikkeld.
Deze opleiding is tot stand gekomen door het samenwerken van Piklerdocenten uit Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland en het Pikler Instituut in Boedapest.
Ze zijn verenigd in het Pikler Verband Europa.
Sinds 2011 is deze opleiding ook in Nederland te volgen.

De Pikler®opleiding initieert en verdiept begrip voor de ontwikkelingsprocessen van baby’s en peuters en begeleidt het persoonlijk rijpingsproces van de volwassene.

Meer informatie over de opleiding

Emmi Pikler
Nadat kinderarts Emmi Pikler 10 jaar lang families met jonge kinderen had begeleid, stichtte zij in 1946 in Boedapest het Lóczy-tehuis voor zuigelingen en peuters, later bekend als het Pikler Instituut. Haar nauwkeurig observatievermogen en langdurig en intensief onderzoek hebben de weg vrijgemaakt voor een bewustzijnsverandering binnen het pedagogische werk met baby’s en jonge kinderen.

De door Pikler ontwikkelde visie verschilt in veel opzichten fundamenteel van de gebruikelijke manier van kijken naar kinderen en helpt ons om kinderen met een frisse blik te zien: het potentieel van een kind kan zich optimaal ontplooien. Het kan een gezond lichaamsgevoel ontwikkelen en zichzelf als competent ervaren, hoe jong het ook is. Dit heeft een positieve invloed op de verdere ontwikkeling.

%d bloggers liken dit: