Ouders

‘Belangrijk is dat wij ons het wezenlijke eigen maken. Het wezenlijke is: observeer! Leer je kind kennen! Als je werkelijk ziet wat hij nodig heeft, als je voelt wat hem werkelijk dwarszit, wat zijn behoefte is, dan zul je hem ook goed behandelen, zul je hem goed begeleiden en opvoeden.’
Emmi Pikler

SpeelRuimte voor baby’s, dreumesen en hun ouders
In het drukke alledaagse leven is er soms nauwelijks tijd om rustig en ongestoord naar je kind te kijken. Bij SpeelRuimte heb je daar alle gelegenheid voor. Samen met de begeleidster kijk je wekelijks naar wat jouw baby of dreumes op dat moment interessant vindt en aan het leren is. Door het andere spel- en klimmateriaal krijg je inzicht in wat jouw kind nodig heeft voor zijn of haar onderzoek en ontwikkeling.
Het zelfstandig spelen en bewegen, versterkt het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde van je kind. Daarnaast groeit ook jouw vertrouwen in zijn/haar kunnen.

Tijdens de ouderavonden bespreken we diverse onderwerpen rondom de thema’s verzorging en opvoeding die op dat moment leven bij de ouders zoals: conflicten begeleiden, aandacht geven, slapen, eten, grenzen respecteren en dergelijke.
De eigen opvoedstijl van de ouders wordt daarbij altijd gerespecteerd.

Begeleiding thuis
Ouders ervaren het vaak als een geschenk om thuis in alle rust diverse opvoed- en/of ontwikkelingsvragen te kunnen bespreken.
We kijken bijvoorbeeld samen naar het speelgoed: wat is zinnig en (nog) nodig? Wat past bij de ontwikkeling van je kind?
We kijken naar de bewegingsontwikkeling van jouw baby of dreumes.
Vragen met betrekking tot de algehele verzorging en opvoeding kunnen aan bod komen.
Hoe kun je als ouder tijdens het geven van een nieuwe luier een intiem aandachtsmoment hebben? Om maar een voorbeeld te geven. Quality time op de commode is mogelijk!
Ook de relatie met een oudere broer of zus kan ter sprake komen.

Dit kan een eenmalig bezoek zijn maar de mogelijkheid bestaat ook om elkaar regelmatig te ontmoeten en eventuele vragen met betrekking tot een nieuwe ontwikkelingsfase te bespreken en daar samen van te genieten.

Ik doe de thuisbezoeken in mijn woonplaats Oosterbeek en omgeving. Kosten naar draagkracht.

Voorlichting voor aanstaande ouders

Voor de geboorte gaat de aandacht van de aanstaande ouders voornamelijk naar de babyuitzet, het kamertje, de naam, de geboortekaartjes, opvang en natuurlijk de bevalling… en daarna “zien we wel”. Heel begrijpelijk.

Het is ook moeilijk voor te stellen hoe het zal zijn met de baby, vooral omdat iedere baby weer anders is.

Toch kan het heel fijn zijn om in die (drukke) begintijd al iets te weten over de ontwikkeling van je baby. Het kan je ouderschap verrijken en vereenvoudigen omdat je dan al meer kennis hebt over waar de baby aan toe is en zijn signalen daardoor beter kunt begrijpen.
Wat kun je van je baby verwachten en waar is het nog (lang) niet aan toe?

Praktisch:
Mocht je interesse hebben, meld je dan aan via mijn e-mail. Zodra ik 4 geïnteresseerde (echt)paren en/of 6 zwangere vrouwen heb, plan ik twee bijeenkomsten. Ze zullen plaatsvinden op mijn praktijkadres in Amsterdam (vlakbij Amsterdam CS).
Een privé consult is ook mogelijk.

Een ‘verhelderend gesprek’
Maak je je als ouder(s) zorgen over het gedrag van een kind of partner in het gezin dan kan een gesprek waarbij het hele gezin aanwezig is verhelderend werken.

Om dergelijke gesprekken te begeleiden heb ik de vierjarige opleiding tot ervaringsgerichte gezinstherapeut gedaan bij het DDIF in Berlijn (Deutsch-Dänische Institut für Familientherapie und Beratung)
Deze opleiding is gebaseerd op het werk van de Deense pedagoog Jesper Juul, die uitgaat van een overeenkomstig kind/mens-beeld als Emmi Pikler.

Het gesprek vindt plaats in mijn praktijkadres in Amsterdam (vlakbij Amsterdam CS).
Kosten naar draagkracht.

Online
In sommige gevallen bestaat ook de mogelijkheid voor individuele begeleiding via Zoom of Skype.

%d bloggers liken dit: